28.2.10

St. Elmo's Fire

Definitia din Wikipedia suna asa:

"Focul Sfântului Elmo - apare în orele premergătoare orajelor (descărcărilor electrice) pe vârfurile ascuţite. În conditiile în care câmpul electric al atmosferei are valori mari, se produce un flux de electroni ce dau o anumită luminozitate. [1] Fenomenul este cunoscut încă din Antichitate şi constă în apariţia unei străluciri intense, asemănătoare focului, în jurul obiectelor înalte şi ascuţite, cum sunt clopotniţele sau hornurile castelelor sau chiar vârfurile muntoase. Apare şi la capetele elicelor şi la vârful aripii, parbrizului carlingii şi botului avioanelor care zboară în atmosferă cu ninsoare uscată, cu cristale de gheaţă sau în zonă cu furtuni. Ca aspect, se prezintă ca nişte jerbe de scântei foarte subţiri, albe-violete, de obicei cu lungimea până la 20 de centimetri. Fenomenul a fost observat deseori de marinari în timpul furtunilor, când "focul" apărea de-a lungul catargelor corăbiilor. De aceea poartă numele sfântul Elmo. Sf. Elmo este varianta italiană a numelui Sf. Erasmus, patronul marinarilor din Marea Mediterană, care, în mod tradiţional, este considerat ca protector al acestora. [2]
...
Reprezintă, de fapt, o descărcare corona."

Si mai multe detalii - in special despre diversele denumiri si explicatii atribuite fenomenului in antichitate, dar si despre mentiuni ale acestuia in literatura - gasiti in varianta in limba engleza aici.

Si pentru ca nu e un lucru cu care ne intalnim prea des, iata un filmulet din cockpit care va va ajuta sa va faceti o idee despre "focul sfantului Elmo":



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe