17.1.10

Parte de carte


1. Cand cititi, pentru a marca locul unde ati ramas cu lectura, folositi semne de carte sau indoiti paginile?
Niciodata nu indoi paginile, m-ar durea sufletul. Semnele de carte obisnuite le ratacesc, astfel incat sunt foarte fericita ca s-au inventat semnele de carte magnetice, mi-am cumparat cateva si ma ajuta mult.

2. Ati primit in ultimul timp o carte drept cadou si daca "da" care a fost aceasta?
Am primit de ziua mea de la Monica, o prietena foarte draga, biografia creatoarei de moda Coco Chanel, scrisa de Edmonde Charles-Roux. M-a nimerit cu cartea, daca nu as fi primit-o cadou mi-as fi cumparat-o singura, auzisem de ea si chiar eram curioasa. Tot de ziua mea am mai primit "100 de minuni ale lumii", o carte despre o suta dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta si o carte a Hertei Müller, "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul".

3. Cititi in baie?
Ei bine.....da :-)

4. V-ati gandit vreodata sa scrieti o carte si daca "da" care ar fi fost aceasta?
M-am gandit de foarte multe ori si inca nu am abandonat ideea. Sunt insa destul de haotica uneori, imi trec multe idei prin cap dar nimic inchegat, inca. Visez multe lucruri ciudate care ar merita incluse in carti. Mintea mea lucreaza fara incetare, ma simt presata de timpul asta care trece atat de repede. Poate ar trebui sa incep sa imi notez toate ideile si sa ma hotarasc asupra unui fir narativ. De-a lungul timpului am avut multe incercari literare, de cele mai multe ori poezii. Imi amintesc si acum emotiile incercate cand o poezie de-a mea a fost selectata pentru a fi citita la radio, la emisiunea "Noua ne pasa" a lui Radu Herjeu. Pentru a scrie as avea nevoie de timp, liniste si momentul..acela... de inspiratie. Am constatat ca am mai multa inspiratie cand sunt nefericita, dintr-un motiv sau altul.

5. Ce credeti despre colectiile de carte de la noi?
Sunt o idee buna, ma ajuta sa gasesc mai usor ceea ce caut respectiv sa evit ceea ce nu e neaparat de interes pentru mine. Cat despre colectiile atasate ziarelor, apreciez initiativa si pretul redus si ma abtin cu greu sa nu imi cumpar chiar tot ce apare, deja sufar de lipsa de spatiu.

6. Care este cartea preferata?
De cele mai multe ori "Micul Print" de Exupery, aproape ca l-am invatat pe de rost :-). Am crescut cu "Micul Print" ascultat la pick-up, l-am citit deja de nenumarate ori in romana, franceza si germana, ba chiar am gasit si o continuare scrisa de un belgian, Jean Pierre Davidts, "Le petit prince retrouve", care nu este rea deloc. Alteori este Oblomov, Flori pentru Algernon, Lolita, Parfumul, Frate somn, Batranul si marea, Momo, Fahrenheit 451 sau Un veac de singuratate. Nu pot alege o singura carte, nu ar fi corect fata de toate celelalte.

7. Va place sa recititi unele carti si care ar fi acestea?
Cu exceptia "Micului Print" nu prea recitesc carti. Am inca atat de multe carti de citit incat nu cred ca imi va ajunge o viata, daca m-as apuca sa mai si recitesc unele dintre ele, as inainta si mai anevoios.

8. Ce parere ati avea de o intalnire cu autorii cartilor pe care le apreciati si ce le-ati spune?
In general prefer sa disociez opera unui scriitor de persoana lui. Sunt nenumarate exemple in literatura, arta, etc. in care personajul biografic nu se ridica la inaltimea operei sale.

9. Va place sa vorbiti despre ceea ce cititi si cu cine?
Da, imi face intotdeauna placere sa vorbesc despre carti. Daca am si un interlocutor pe masura, cu atat mai bine. Imi fac o misiune din a convinge cat mai multe persoane din anturajul meu sa nu neglijeze cartile.

10. Care sunt motivele care va determina sa alegeti o carte pe care sa o cititi?
Uneori experienta anterioara legata de un anumit autor, alteori recenziile sau chiar titlul unei anumite carti.

11. Care credeti ca este o lectura "obligatorie", o carte pe care cineva trebuie sa o citeasca?
Aurelia Marinescu - "Codul bunelor maniere astazi". Titlul spune tot.

12. Care este locul preferat pentru lectura?
La tara, in balansoar sau hamac. Cand eram mica imi alegeam cate un batran copac la umbra caruia ma cufundam ore in sir in lectura.

13. Cand cititi ascultati muzica sau lecturati in liniste?
Prefer sa citesc in liniste, pe masura ce am crescut si am devenit mai constienta de complexitatea cartilor, simt ca nu vreau sa pierd niciun crampei de inteles.

14. Vi s-a intamplat sa cititi carti in format electronic?
Numai daca nu am alternativa. Cum ar fi la birou, cand nu am de lucru si citesc pe furis :-) Imi plac cartile in varianta traditionala, imi place sa le tin in mana, sa le mangai, sa le miros.

15. Cititi numai carti cumparate sau si pe cele care sunt imprumutate?

Prefer sa cumpar cartile pe care vreau sa le citesc, sunt micile mele comori si le consider o investitie importanta. Am mai citit si carti imprumutate, insa destul de rar. La randul meu imprumut foarte rar carti altora, mi-e teama ca nu vor fi tratate cum se cuvine. Daca totusi imprumut carti, inseamna ca persoana respectiva se poate simti onorata :-), categoric mi-a castigat increderea si respectul.

16. O carte este pentru mine...Cum ati descrie o carte?
Fiecare carte este o lume in sine. Pentru mine, cartile se numara printre lucrurile cele mai de pret pe lumea asta. Si ca sa se inteleaga si mai bine ce inseamna pentru mine, spun doar ca in liceu mi-a placut atat de mult o carte imprumutata de la biblioteca, incat, vrand sa o pastrez si neavand mijloace materiale si nici posibilitatile tehnice de astazi, am copiat-o de mana. Am si acum pe undeva cele trei caiete pe care le-am umplut :-)



Multumesc mult Luizei pentru intrebari si imi cer iertare pentru ca mi-am luat libertatea de a schimba titlul, nu prea imi place mie cuvantul "leapsa" :-). Dau mai departe catre Angela, Andreea, Monica si Rya :-)

1 comentarii:

  1. Sunt socata. Descopar pe cineva care stie de Radu Herjeu si de "Noua ne pasa". Parca esti memoria mea de acum un secol :) Ce tanara eram pe vremea cand il ascultam si ce mult timp a trecut... (Vulpitza)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe